AMSTERDAM - De Nederlandse instant messaging dienst Nimbuzz heeft een deal gesloten met O2 Duitsland. De dienst wordt geïnstalleerd meegeleverd met de Toshiba TG01.

De applicatie wordt op het beginscherm van de mobiele telefoon geplaatst en kan standaard op de achtergrond blijven draaien. Nimbuzz integreert meerdere chatdiensten en sociale netwerken in één applicatie. Gebruikers kunnen tegelijkertijd verbonden zijn met bijvoorbeeld Google Talk, Jabber, MSN messenger, Myspace en Facebook. De service is vergelijkbaar met die van concurrent Fring.

De Toshiba TG01 is een smartphone die draait met een 1GHz Snapdragon chipset en heeft een 4.1 inch scherm. De telefoon met de Nederlandse chatdienst is vanaf vandaag beschikbaar via alle Duitse O2-kanalen.

Nimbuzz groeit hard, halverwege 2008 haalde het bedrijf 15 miljoen euro binnen van investeerder Naspers. Daarvoor investeerde Mangrove Capital Partners (de eerste investeerder in Skype) al tien miljoen dollar in het Nederlandse bedrijf. Nimbuzz maakte ook als eerste applicatie via een omweg voip-bellen mogelijk op de iPhone. Dat was lange tijd voor non-jailbreakers alleen mogelijk via wifi.