BAKOE - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft een contract gesloten met Azerbeidzjan voor de levering van 500 miljoen kubieke meter gas per jaar. Met de overeenkomst krijgt Rusland een stevigere grip op de gasmarkt in het gebied rond de Kaspische zee.

De Russische president Dmitri Medvedev, die aanwezig was bij de ondertekening van het contract, liet weten dat de hoeveelheid gas die Azerbeidzjan aan Rusland zal leveren in de toekomst zal groeien. "Wij werken toe naar grotere volumes en meer mogelijkheden'', aldus Medvedev.

De Russische afname van het Azerbeidjzaanse gas werpt een schaduw op het Europese plan om een pijpleiding aan te leggen vanaf Azerbeidjzan naar Europa. Deze zogenoemde Nabucco-pijpleiding zou West-Europa minder afhankelijk maken van Russisch gas. De leiding zou gereed moeten zijn in 2013, maar tot nu toe vordert de aanleg nauwelijks.

Druk
Rusland, bezorgd over de Europese plannen en over de eigen toegang tot het olie- en gasrijke Azerbaidzjan, voerde de afgelopen maanden de druk op Bakoe op om Gazprom een contract voor de gaslevering te gunnen.

Azerbeidzjan produceert nu jaarlijks circa 22,8 miljard kubieke meter gas. Het land rekent er op de productie over enkele jaren te verhogen naar 40 miljard kubieke meter.