RIJSWIJK - Jean-Paul Votron is verdwenen als topman van het financiële concern Fortis, maar heeft zich gehandhaafd als de nummer 1 in de top 10 van beloningsschandalen, zoals de Vereniging van Effectenbezitters die jaarlijks vaststelt.

Votron voert dit jaar de negatieve hitparade aan, omdat de aandeelhouders van Fortis vrijwel hun hele investering in rook zagen opgaan, maar Votron ontving volgens de VEB over 2008 toch een beloning van 4,3 miljoen euro.

Dezelfde Votron voerde ook vorig jaar de lijst aan. Over 2007 kreeg hij een bonus van 2,5 miljoen, terwijl de aandeelhouders 15 miljard aan beurswaarde zagen verdwijnen.

Opvolger
Votron deelt zijn positie met andere oud-bestuurders van Fortis. Zijn tijdelijke opvolger Herman Verwilst moest het doen met 3,7 miljoen euro en voormalig financieel directeur Gilbert Mittler ontving een ontslagvergoeding van 4,2 miljoen euro, negen keer zijn basissalaris.

Nummer 2 op de lijst is de voormalige top van bouwbedrijf Heijmans. Dat de ex-topmannen Guus Hoefsloot en Jacques van den Hoven van de bouwonderneming het verbruid hebben bij de VEB, was eerder al duidelijk. De VEB eiste hun vertrekbonussen terug, omdat Heijmans onder hun leiding ondermaats gepresteerd zou hebben.

Financieel topman Floris Waller van Corporate Express heeft zijn derde plaats te danken aan een afkoopsom van 2,1 miljoen euro. Hij kreeg die mee, nadat Corporate Express na tien teleurstellende jaren van de beurs werd gehaald, aldus VEB.