AMSTERDAM - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft meer tijd nodig om de overname van Sun door Oracle te onderzoeken. De deadline was afgelopen vrijdag.

Justitie reserveerde eerder een periode van dertig dagen voor het onderzoek, maar zegt nu meer tijd nodig te hebben. Oracle laat weten "een erg goede dialoog" te hebben gehad met Justitie.

"We waren bijna in staat om alles op te lossen voor de tweede deadline. Alles wat rest is een klein probleem over de manier waarop Java-licenties worden uitgegeven, maar dat zal nooit een deal in de weg staan", aldus Oracle.

Het bedrijf verwacht dat het onderzoek binnen afzienbare tijd wordt afgerond en dat de overname niet wordt uitgesteld. Oracle wil de deal deze zomer afronden. Oracle maakt eerder dit jaar bekend Sun Microsystems over te nemen voor een bedrag van 5,6 miljard dollar. Sun vond daarmee na maandenlang leuren eindelijk een koper.

7,4 miljard dollar
De totale deal wordt gewaardeerd op 7,4 miljard dollar als de schulden van Sun Microsystems bij het netto bedrag worden opgeteld. Oracle denkt dat het door de deal direct al in het eerstkomende fiscale jaar 1,5 miljard aan operationele winst kan bijtellen.

Het tweede jaar moet Sun al 2 miljard dollar aan de operationele winst van Oracle bijdragen. Daarmee is de aankoop van Sun voor Oracle sneller winstgevend dan het eerder meemaakte met BEA, PeopleSoft en Siebel.

Later bleek dat Oracle eigenlijk niet uit was op het complete aanbod van Sun, ondanks recente geruststellende woorden van ceo Larry Ellison over de toekomst van Suns hardware. Volgens de bij de SEC ingediende documenten ging het Oracle specifiek om Java, waar Oracle veel van zijn software op heeft gebaseerd.