AMSTERDAM - Tussen Zwitserland en de rest van de wereld is een 'economische oorlog' uitgebroken over het bankgeheim. Dat zegt de Zwiterse bankier Yves Mirabaud in the Financial Times.

Mirabaud zegt in de krant dat er niets eenvoudiger is dan belasting ontduiken in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zelf. Hij verwijst naar de Kanaaleilanden, een Brits belastingparadijs.

Volgens de bankier is het kleine Zwitserland dan ook slachtoffer geworden van grote landen die hun macht willen laten zien. "Het gaat om veel meer dan alleen een gevecht tegen belastingparadijzen."

Internationale druk
Het bankgeheim in onder meer Zwitersland, België en Monaco maakt het makkelijk om geld over de grens te parkeren en daarmee de belasting in eigen land te ontduiken.

De afgelopen maanden zijn die landen gezwicht voor internationale druk. De versoepeling van het bankgeheim heeft er in Nederland al voor gezorgd dat steeds meer mensen tot inkeer komen en zichzelf in ruil voor een lagere boete aangeven bij de Belastingdienst.

Hoewel de versoepeling van het bankgeheim het voortbestaan van de banken onder druk zet, zegt Mirabaud over "eigen wapens" te bezitten. De meeste banken onderscheiden zich door goed personeel en ook de politieke stabiliteit van Zwitserland maakt dat het een aantrekkelijk land blijft voor rijkaards.

(c) NUzakelijk