LONDEN - Telecombedrijf Vodafone onderzoekt de mogelijkheid een bod te doen op de Britse tak van T-Mobile. Dat meldde zakenkrant Financial Times maandag.

Vodafone is gemeten naar omzet het grootste mobiele telefoonbedrijf ter wereld. de activiteiten van T-Mobile in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigen een waarde van tussen de 3 en 4 miljard euro.

Een eventuele overname zou op weerstand van toezichthouders kunnen stuiten. Vodafone wilde geen commentaar geven op de berichten.

Behalve naar een overname zou Vodafone ook kijken naar de vorming van een joint venture met de Britse activiteiten van T-Mobile. In het Verenigd Koninkrijk heeft Vodafone een marktaandeel van 25 procent, concurrent T-Mobile 15 procent. Het grootste deel van de markt is met ongeveer 27 procent in handen van O2, dochter van het Spaanse Telefónica. Orange van France Telecom heeft 22 procent marktaandeel en telecombedrijf 3 tenslotte, in eigendom van Hutchison Whampoa, 8 procent.

De Britse markt is de enige grote Europese markt waar vijf bedrijven om de gunst van de mobiele beller dingen. Ze klagen allemaal over de stevige concurrentie waardoor er weinig winst overblijft. Volgens sommige analisten zouden de toezichthouders een marktaandeel van 40 procent, wat Vodafone en T-Mobile samen zouden hebben, toestaan omdat in landen als Spanje, Frankrijk en Italië ook al zulke situaties bestaan.

In november vorig jaar zei de topman van Vodafone, Vittorio Colao, dat zijn bedrijf voor het eerst bereid zou zijn een actieve rol te spelen in consolidatie tussen operators.