SEOUL - Terwijl de economieën in de kapitalistische wereld in de greep zijn van de recessie, is de economie van Noord-Korea in 2008 met 3,7 procent gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van de centrale bank van Zuid-Korea, zo meldde de BBC op zondag.

De groei is voornamelijk het gevolg van incidentele factoren. Zo had het relatief goede weer een positieve weerslag op de landbouw, waar de productie met 11 procent omhoog ging.

In voorgaande jaren was er sprake van krimp. In 2007 ging de Noord-Koreaanse economie met 2,3 procent achteruit. In 2007 kreeg Noord-Korea van westerse landen circa 1 miljoen ton aan brandstof en andere benodigdheden, in ruil voor het stopzetten van het nucleaire programma. Dat was een stimulans voor de economie in 2008.

Maar afgelopen mei maakte Pyongyang weer een einde aan de gesprekken over de nucleaire ambities van het land en voerde een kernproef uit. Daarop volgden sancties van de Verenigde Naties. Die zullen waarschijnlijk weer een negatieve invloed hebben op de economische groei in 2009.

Noord-Korea maakt zelf geen economische gegevens bekend. De informatie van Zuid-Korea is gebaseerd op schattingen.