DETROIT - General Motors (GM) zal toch de verantwoordelijkheid nemen voor mankementen aan auto's die voor de herstructurering en faillissement van het bedrijf zijn gebouwd. Dat heeft de Amerikaanse autofabrikant zondag bekendgemaakt, zo meldden verscheidene Amerikaanse media. Met deze beslissing maakt GM een snellere doorstart van het bedrijf mogelijk.

General Motors, dat met miljoenensteun van de Amerikaanse overheid een doorstart gaat maken, wil een belangrijk deel van zijn activiteiten doorverkopen aan een nieuw bedrijf en de verliesdraaiende delen achterlaten. Het nieuwe bedrijf zou voor een belangrijk deel in handen van de Amerikaanse en Canadese overheid komen.

In dit plan zou het nieuwe bedrijf niet verantwoordelijk zijn voor structurele mankementen aan auto's die voor de doorstart zijn gebouwd. Maar consumentengroeperingen en verscheidene overheidsfunctionarissen vonden dit onacceptabel en dreigden de verkoop en doorstart te blokkeren als deze zaak niet beter geregeld zou worden.