LOS ANGELES - Wat gebeurt er met de nalatenschap van Michael Jackson en waar bestaat die eigenlijk nog uit? Die vragen rijzen na het overlijden van de popzanger afgelopen donderdag. Zo is bijvoorbeeld nog onduidelijk of de rechten van de liedjes van de Beatles daar nog deel van uitmaken.

Michael Jackson en Sony Music hadden een joint venture waarin de rechten van 750.000 liedjes waren ondergebracht. Volgens analisten vertegenwoordigt Sony/ATV Music Publishing een waarde van minstens een miljard dollar (700 miljoen euro).

In 1995 kwam de joint venture tussen Jackson en Sony tot stand waarbij Jackson ATV Songs inbracht, waar de rechten van vierduizend liedjes inzitten waaronder die van de Beatles. Jackson kocht ATV tien jaar eerder van de Australische zakenman Robert Holmes, hij troefde Paul McCartney daarbij af.

Trust
Het aandeel van Jackson in Sony/ATV en Mijac, waarin de rechten op zijn eigen muziek zijn ondergebracht, wordt beheerd door een trust. Het zou kunnen dat dit ontmanteld wordt om de schuldeisers tegemoet te komen.

Wie nu recht heeft op het deel van Michael Jackson is omgeven door nevelen. Uit een rechtszaak die speelde in 2002 zou blijken dat Jackson zijn aandeel in Sony/ATV en de rechten op zijn eigen liedjes zou hebben gebruikt als onderpand voor een lening met een waarde van 270 miljoen dollar.

Elektriciteitsrekening
In 2005 schreef The Wall Street Journal dat Jackson financieel zo aan de grond zat dat hij zijn elektriciteitsrekening niet meer kon betalen. Eerder deze maand schreef dezelfde krant dat hij voor 500 miljoen dollar aan schulden zou hebben.

Het kan volgens advocaten wel anderhalf jaar duren voordat precies duidelijk is hoe Jackson er nu precies financieel voorstond. Eerst zal gekeken worden naar zijn bezittingen, belastingen moeten betaald worden en schuldeisers kunnen hun claims indienen.

Dan moet ook nog gekeken worden wat zijn bezittingen precies waard zijn. Vooral in het geval van intellectueel eigendom is dat ingewikkeld. Wat er eventueel overblijft zou worden ondergebracht in verschillende trusts voor zijn erfgenamen, hoogstwaarschijnlijk zijn dat zijn kinderen.

Sony/ATV wilde geen commentaar geven.