LONDEN - Nathan Mayer Rothschild en James William Freshfields, respectievelijk stamvader van bankiersfamilie Rothschild en grondlegger van het advocatenkantoor van Freshfields, hadden volgens de Financial Times (FT) banden met slavernij in de Britse koloniën. Dat schrijft de krant zaterdag na onderzoek in archieven.

De twee zouden financieel gewin hebben gehaald uit slavernij. Dat blijkt volgens de zakenkrant uit documenten uit het nationaal archief. De twee zijn juist vaak afgeschilderd als tegenstanders van de slavernij.

Schadeloos
Bedrijven die heden ten dage nog gelinkt worden aan de slavernij worden volgens de FT vooral in de VS onder druk gezet om schadeloosstelling te betalen.

Zo richtte investeringsbank JP Morgan een fonds ter waarde van 5 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) op voor zwarte studenten nadat in 2005 excuses werden gemaakt voor de betrokkenheid van het bedrijf bij slavernij in het verleden.

In het geval van Rothschild zou in de archieven voor het eerst zijn opgedoken dat hij persoonlijk heeft geprofiteerd van het gebruiken van slaven als onderpand in onderhandelingen met een eigenaar van slaven. Bij Freshfield staat in de papieren dat hij en zijn zonen cliënten hadden die slaven hielden.