BOXTEL - Veel slachterijen en vleesbedrijven zijn vrijdag platgelegd door stakend personeel. Dat heeft bestuurder John Klijn van FNV Bondgenoten vrijdag gezegd. De staking was donderdag aangekondigd. Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) kon er bij de slachterijen echter "zonder belemmering worden geproduceerd''.

"We hebben een flink deel weten te raken'', aldus Klijn. In een slachterij in Boxtel staakten ongeveer 150 medewerkers. Desalniettemin werd in deze vestiging slechts een deel van de bedrijvigheid geraakt. Klijn: ,,Dat komt doordat zo'n vierhonderd Polen gewoon aan het werk gingen. Zij durven niet te staken, want dan zijn ze meteen hun baan kwijt.'' Veel andere slachterijen zijn volgens Klijn stilgelegd.

De COV weerspreekt dat. De organisatie zegt dat 98 procent van de circa tienduizend werknemers in de sector gewoon gewerkt heeft.

Beloning
Vakbonden hebben acties gevoerd wegens het vastlopen van de cao-onderhandelingen in de sector. De werknemers in de vleessector eisen onder meer een betere beloning en een hogere reiskostenvergoeding. De werkgevers bieden naar eigen zeggen 1,5 procent loonsverhoging, terwijl de bonden inzetten op 2,5 procent. Ook eisen de bonden een minimumloon van 10 euro per uur voor alle werknemers.

Op zaterdag zal er niet worden gestaakt, zei Klijn. ,,Een staking in het weekend zou aan de orde zijn als de slachterijen werknemers zouden oproepen tot het inhalen van de gemiste werkdag op vrijdag. Maar daarvan lijkt geen sprake.'' Als er geen oplossing komt, wordt de staking volgende week vrijdag hervat voor onbepaalde tijd, zei Klijn. Alleen bij de slachterij in Boxtel wordt ook komende maandag gestaakt.