NEW YORK - De Amerikaanse consumenten houden de hand op de knip. Dit tot teleurstelling van de beleggers, die liever hadden gezien dat ze hun geld laten rollen om zo de economie uit het dal te halen. Dit drukte vrijdag de aandelenkoersen in Wall Street.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 8438,39 punten en de S&P 500-index 0,2 procent lager op 918,88 punten. De Nasdaq-index was daarentegen 0,5 procent hoger op 1838,22 punten.

Consumenten
De uitgaven van de consumenten bleken in mei slechts mondjesmaat te zijn gestegen, nadat de Amerikaanse regering wel hun koopkracht had verbeterd door wat lasten te verlagen en uitkeringen te verhogen.

Het zag er vrijdag naar uit dat de Amerikanen in deze onzekere tijden een extraatje liever op de bank laten staan dan dat uit te geven. De besparingen van de huishoudens bleken in mei opgelopen te zijn naar 768,8 miljard dollar, het hoogste niveau sinds in 1959 deze stand werd bijgehouden.

Winstnemingen
Na de hogere koersen op donderdag stond de aandelenmarkt toch al onder invloed van winstnemingen.

De olieprijzen gingen vrijdag omlaag, en dat werd toegeschreven aan een bestand dat de Nigeriaanse regering heeft aangeboden aan rebellen, die het gemunt hebben op de olie-installaties. De lagere olieprijzen drukten de koersen van de oliemaatschappijen Exxon en Chevron.

Boeing
Voor de aandeelhouders van Boeing bleek het leed nog niet geleden. Het aandeel van de vliegtuigfabrikant ging nog eens 1,5 procent verder omlaag op het bericht dat de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas een grote order had geannuleerd.

Palm zorgde wel voor een opleving. De fabrikant van kleine computers kwam met kwartaalcijfers, die veel beter waren dan was verwacht en zag de koers prompt met 16 procent stijgen. Daarop gingen ook de koersen van branchegenoten omhoog en liet de Nasdaq-index toch nog een plus zien in een overwegend lagere aandelenmarkt.

Valuta
De euro noteerde 1,4070 ten opzichte van de dollar, na 1,4040 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.