AMSTERDAM - Nederlandse beleggers zijn voor ongeveer 1,9 miljard euro benadeeld door de fraude van de Amerikaanse oplichter Bernard Madoff.

De meeste schade komt voor rekening van bankverzekeraar Fortis, die zo'n 922 miljoen euro aan de zwendelaar toevertrouwde.

Andere banken hadden waarschijnlijk nog voor ruim 500 miljoen euro aan beleggingen uitstaan bij Madoff die nu naar alle waarschijnlijkheid zijn verdwenen. Verzekeraars hebben 1 miljoen euro verloren. Daarnaast hebben pensioenfondsen zo'n 166 miljoen euro belegd bij Madoff. Het fonds van werknemers van olieconcern Shell heeft een indirecte blootstelling van ongeveer 45 miljoen dollar (circa 32 miljoen euro).

Fentener van Vlissingen
Particuliere beleggers zijn voor zo'n 200 miljoen het schip in gegaan. Daar vallen ook professionele partijen onder en individuele investeerders. Zo staat ook het beleggingsvehikel Catharijne Investments van de familie Fentener van Vlissingen op de lijst van slachtoffers van Madoff. Evenals Nederlandse bedrijven als Hunter Douglas, Citco Bank en PMD International.