ZOETERMEER - In de eerste zes maanden van dit jaar zijn naar schatting tienduizend zogenoemde leerbanen verloren gegaan.

Dat zei directeur Ben Rijgersberg van Colo vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD daarover. Colo is de vereniging van kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

"In het eerste halfjaar zijn tienduizend van de in totaal 160.000 leerbanen verloren gegaan", aldus Rijgersberg. Dat wil volgens hem niet zeggen dat tienduizend leerlingen hun opleiding niet meer kunnen afmaken bij gebrek aan een baan. "Het overgrote deel van de leerlingen hebben we kunnen herplaatsen."

Leerlingen zijn dan bij andere bedrijven in dezelfde sector aan de slag gegaan of in andere sectoren, zoals in de zorg. Vooral in de bouw en de autoindustrie zijn veel plekken verloren gegaan.

Onder druk
Nederland telt 190.000 erkende leerbedrijven. Colo durft nog geen voorspellingen te doen voor de rest van dit jaar. "Duidelijk is wel dat de leerbanen sterk onder druk staan." Het zijn vooral mbo-leerlingen die leer-werktrajecten volgen.

Een woordvoerder van UWV Werkbedrijf is geschrokken van de schattingen van Colo over het aantal leerbanen dat verdwenen is. "Dit was nog niet zo goed zichtbaar. Het is heel erg als leerlingen hun opleiding niet zouden kunnen afmaken terwijl een goede opleiding juist nu zo belangrijk is."