DUSSELDORF - De economische crisis zorgt voor een golf aan bedrijfsfaillissementen in Duitsland. Het aantal bedrijven dat faillissement aanvroeg, steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met 14 procent tot 16.650 vergeleken met vorig jaar.

Dat maakte de Duitse bedrijfsonderzoeker Creditreform donderdag bekend. Het Duitse warenhuis- en reisconcern Arcandor behoort tot een van de meest bekende bedrijven die over de kop is gegaan.

Het moederbedrijf van warenhuisketen KarstadtQuelle vroeg begin juni uitstel van betaling aan, waardoor meer dan 40.000 arbeidsplaatsen in gevaar zijn. Andere Duitse bedrijven die het afgelopen halfjaar omvielen, waren onder meer modeltreinbouwer Märklin, chipfabrikant Qimonda en porseleinproducent Rosenthal. 

Werknemers
Ruim een kwart miljoen werknemers zijn geraakt door de faillissementen, aldus de onderzoekers. Opvallend is dat het aantal nieuw opgerichte bedrijven in Duitsland in de eerste zes maanden van dit jaar met ruim 11 procent is gestegen tot 89.400. Volgens Creditreform komt dat omdat steeds meer mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt een eigen bedrijfje opzetten.

Het aantal persoonlijke faillissementen in Duitsland steeg in de afgelopen zes maanden met 4 procent tot 50.350, aldus het onderzoek.

De economische schade door de bedrijfsfaillissementen becijfert Creditreform op 20 miljard euro. De onderzoekers denken dat door de kredietcrisis en de recessie het aantal faillissementen in Duitsland nog verder zal oplopen. Voor het hele jaar vreest het onderzoeksbureau dat 35.000 bedrijven ten onder gaan.