DEN HAAG - Banken geven ondanks de economische crisis nog steeds meer kredieten aan bedrijven in Nederland. Desondanks is op termijn een daling van de kredietverlening niet uit te sluiten.

Dat stellen minister Wouter Bos (Financiën) en minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze onderkennen dat het voor meer bedrijven moeilijker kan zijn geworden om krediet te krijgen en beloven de situatie goed in de gaten te houden. "Verdere maatregelen zijn in dat licht niet uitgesloten", aldus Bos en Van der Hoeven.

De Kamer is bezorgd na klachten van het bedrijfsleven dat banken zich terughoudender opstellen. Het totaal aan uitstaande kredieten aan Nederlandse bedrijven bedroeg eind april ongever 300 miljard euro.

Neergang
De situatie staat er nu nog beter voor dan de eerste jaren van deze eeuw toen de economie ook een flinke neergang kende. Toen was de totale kredietomvang eind 2003 vrijwel gelijk als die een jaar eerder, terwijl destijds er nog wel sprake was van een kleine economische groei.