LUXEMBURG - Het volume aan nieuwe orders voor de industrie in de eurozone is in april opnieuw gedaald. Het ordervolume ging in de zestien landen die de euro hebben ingevoerd met 1 procent omlaag in vergelijking met maart.

Ten opzichte van april vorig jaar gingen de industriële orders met 35,5 procent achteruit.

Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat donderdag bekend. Analisten gepolst door persbureau Reuters gingen er van uit dat de orders gelijk zouden blijven ten opzichte van maart en met 32,3 procent zouden dalen in vergelijking met vorig jaar.

Voor alle 27 landen van de Europese Unie daalden de orders in april met 0,5 procent ten opzichte van maart. Vergeleken met april vorig jaar lagen de orders 35 procent lager.

In maart waren de cijfers over de industriële productie iets gunstiger. In de eurozone daalden de orders toen met 0,2 procent ten opzichte van februari. Op jaarbasis was dit een daling van 26,5 procent.

De grootste orderdalingen in Europa hadden plaats in Portugal (min 22,9 procent ten opzichte van maart) en Denemarken (min 13,5 procent). Een aantal landen kon ook stijgingen noteren. Dat waren onder meer Letland (plus 11,3 procent) en Bulgarije (plus 9,6 procent). In Nederland daalden in april de orders met 4,4 procent.