AMSTERDAM - Vrouwelijke studenten in Nederland zijn het minst geïnteresseerd in een studie of carrière in de ICT. Dit blijkt uit een Europees onderzoek van European Schoolnet, dat is uitgevoerd in opdracht van ICT-bedrijf Cisco.

Het onderzoek is gehouden onder mannelijke en vrouwelijke middelbare scholieren tussen de 15 en 18 jaar, ouders en leraren in Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Polen. De meerderheid van alle respondenten is niet van plan na de middelbare school een ICT-studie op te pakken. Dit betekent een verlies van talent voor de ICT-industrie, stelt Cisco.

Kennis
De resultaten uit het onderzoek in Nederland wijken sterk af van die in de andere landen. In Nederland hebben vrouwelijke studenten relatief weinig interesse in computers en ICT. Hun kennis is laag, terwijl ze ICT-toepassingen in hun vrije tijd net zo veel gebruiken als in de andere onderzochte landen. Bijna 60 procent denkt dat ICT moeilijker is dan andere vakken, terwijl slechts 25 procent van de Nederlandse mannen dit vindt.

Vrouwelijke studenten in het Verenigd Koninkrijk hebben de meeste interesse in een studie ICT na de middelbare school (48 procent), gevolgd door Polen (43 procent). Een kwart van de vrouwelijke studenten in Frankrijk wil ICT studeren, terwijl dit in Nederland slechts 8 procent is.

Ouders
Slechts 35 procent van de Nederlandse vrouwelijke studenten kan thuis haar eigen internetverbinding repareren in tegenstelling tot 69 procent van de mannen, blijkt uit het onderzoek. De interesse in ICT van ouders blijkt nog lager te liggen: zo'n 80 procent van de ondervraagde Nederlandse moeders heeft weinig kennis van en interesse in besturingssystemen.

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat Nederlandse studenten hun carrièrekeuze baseren op interesses en nauwelijks worden beïnvloed door rolmodellen als leraren, ouders en beroemdheden in tegenstelling tot andere Europese studenten.