AMSTERDAM - Ryanair wil af van het inchecken van bagage. Dat maakte CEO Michael O'Leary dinsdag bekend, aldus de Wall Street Journal.

Daarnaast wil de prijsvechter kansspelen gaan aanbieden in de lucht. De wijzgingen staan op de agenda voor oktober 2010.

Bagage
Reizigers mogen ongelimiteerd handbagage meenemen, afhankelijk van lokale luchthavenregelementen. Met deze wijzigingen hoop Ryanair de kosten te drukken voor zowel de passagiers als het bedrijf. Daarnaast zal de tijd om het vliegtuig klaar te stomen voor vertrek beduidend korter worden.

Passagiers moeten in het nieuwe system hun koffers tot aan de trap van het vliegtuig dragen. Daar wordt het door een medewerker van de luchtvaartmaatschappij in het vliegtuig geladen. Reizigers betalen slechts een paar euro per koffer. Bij aankomst kunnen zij het zelf weer verzamelen.

Toilet
Ook plannen om passagiers te laten betalen voor het gebruik van het toilet aan boord zullen worden doorgevoerd. Het idee om een zogenaamde 'fat tax' in te voeren, waarbij dikke mensen meer moeten gaan betalen voor een ticket, is wel van de baan.

Vanwege een verwachte afname van het aantal passagiers in de winter wil Ryanair de kosten drukken. Het bedrijf wil 100 banen schrappen en twintig vliegtuigen tijdelijk aan de grond houden.