DEN HAAG - De 'parlementaire commissie onderzoek financieel stelsel' onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit is woensdag met ruzie begonnen. De PvdA blokkeerde dat VVD-Kamerlid Edith Schippers vicevoorzitter van de commissie zou worden.

De sociaaldemocraten beriepen zich op een ongeschreven regel dat voorzitterschap en vicevoorzitterschap worden verdeeld onder de oppositie en de coalitie. Schippers trok haar kandidatuur boos terug, waarna CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek tot vicevoorzitter werd benoemd. Dat bleek woensdag tijdens de oprichtingsvergadering van de commissie.

Chantage
Schippers toonde zich geschokt over de "chantage" door de PvdA. "Dit is ouderwetse socialistische machtspolitiek. Maar ik ben nu nog meer dan ik al was, gemotiveerd om de onderste steen boven te krijgen." PvdA-Kamerlid Luuk Blom denkt er anders over.

"Dit is al honderd jaar een ongeschreven regel. Voorzitter en vicevoorzitter moet voor het draagvlak in de Kamer een afspiegeling van de verhoudingen vormen. Niet ik, maar Edith Schippers doet raar. Ze is een beetje kinderachtig."

Ruzie
Voorzitter De Wit zei na afloop de ruzie te betreuren. "Jammer dat het zo gelopen is, maar ik hoop dat we snel over deze hobbel heen zijn." Hij hoopt dat de commissie in de loop van haar onderzoek kan uitstijgen boven de politieke geschillen om uiteindelijk met goede en eensgezinde aanbevelingen aan de politiek te komen.

De commissie gaat onderzoek doen naar de ontwikkelingen in de periode die leidde tot de internationale kredietcrisis, en de manier waarop de Nederlandse politiek daar vanaf vorig jaar september op reageerde.

Hoorzittingen
In november zijn er waarschijnlijk hoorzittingen, waarin een reeks bankdirecteuren, economen en politici voorbij zal komen. Omdat de commissie geen parlementaire enquête maar een parlementair onderzoek uitvoert, staan de gehoorden niet onder ede. Voor volgend jaar september moet het eindrapport af zijn.

Behalve De Wit, Schinkelshoek, Schippers en Blom zijn de commissieleden: Dion Graus (PVV), Jolande Sap (GroenLinks), Ernst Cramer (ChristenUnie) en Fatma Koser Kaya (D66).

Onderzoek
De Wit zei woensdag dat de Kamer een deel van het eerste deel van het onderzoek (naar de oorzaken van de wereldwijde kredietcrisis) zal uitbesteden.