AMSTERDAM - De meeste Nederlandse banken lenen minder makkelijk geld uit. Bedrijven en consumenten zijn de afgelopen drie maanden weer met strengere kredietvoorwaarden van de banken geconfronteerd.

Dat blijkt uit het woensdag gepubliceerde statistisch bulletin van De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank vraagt per kwartaal aan banken hun mening over de verlening van krediet. Volgens cijfers van DNB zijn banken sinds medio 2007, tijdens de eerste problemen op de financiële markten, voorzichtiger geworden. De afgelopen tijd is onder meer in de Tweede Kamer ophef geweest over het uitlenen van geld door banken.

Kredietvoorwaarden
In de eerste drie maanden van dit jaar heeft 80 procent van de banken de kredietvoorwaarden voor ondernemingen aangescherpt. Meer dan 80 procent van de banken is strenger geweest bij het verstrekken van hypotheken. Twee derde was terughoudender met overige leningen aan consumenten.

De Nederlandse banken zijn daarmee strenger dan hun branchegenoten in Europa. Zo is in het Eurogebied 41 procent van de banken het afgelopen kwartaal strenger geweest met het verstrekken van hypotheken. Voor bedrijven is het verschil kleiner: 64 procent in Europa tegen 80 procent in Nederland.

Streng
De ministers Wouter Bos (Financiën) en Maria van der Hoeven (Economische Zaken) stonden in mei lijnrecht tegenover elkaar over de vraag of Nederlandse banken nu wel of niet strenger waren geworden. Bos zag dat in de statistieken niet, maar Van der Hoeven kreeg aan de lopende band klachten van bedrijven.

Uiteindelijk legden de twee bewindslieden het in een brief uit aan de Tweede Kamer. Nederlandse banken zijn voorzichtiger en terughoudender in het verstrekken van leningen aan bedrijven dan in eerdere periodes van economische tegenwind, aldus de brief.

Misvatting
President Nout Wellink van DNB zei eerder deze maand in het tv-programma Nova dat het een misvatting is dat banken minder geld uitlenen. "Banken zitten niet op hun geld", stelde Wellink. "Je ziet dat ze terughoudender zijn met het verstrekken van geld aan sectoren waar het niet goed mee gaat." Uit het rapport van DNB blijkt dat het totale bedrag van leningen aan bedrijven nog wel licht is toegenomen, ondanks de aangescherpte criteria. De toename is echter wel minder dan in voorgaande jaren.

Een meerderheid van de banken verwacht ook dit kwartaal de duimschroeven verder aan te draaien. Twee derde denkt strengere eisen te stellen bij de verstrekking van hypotheken. 60 Procent voorziet strengere criteria bij leningen aan bedrijven.