AMSTERDAM - JPMorgan is 's werelds sterkste bank. Dat blijkt uit de jaarlijkste ranglijst van The Banker Magazine, gebaseerd op de zogenaamde Tier 1, het kernvermogen van banken. Die lijst wordt al sinds 1970 gepubliceerd. Op nummer twintig staat de eerste Nederlandse bank: Rabobank.

Royal Bank of Scotland is met een negatief resultaat van 59,3 miljard dollar de grootste verliezer, nog voor Citigroup en Wells Fargo die respectievelijk 53 miljard en 47,8 miljard dollar verlies leden.

Ondanks het enorme verlies dat RBS en Citigroup leden, zijn zij toch nog derde en vierde op de lijst met sterkste banken. De tweede plaats is voor Bank of America. Dat komt mede door de overname van Merrill Lynch.

De nummer 1 positie van JPMorgen - een jaar eerder nog vierde - wordt ook voor een belangrijk deel veroorzaakt door overnames: die van Bear Stearns en Washington Mutual.

HSBC - vorig jaar eerste, dit jaar vijfde -  is de enige bank uit de top 5 die geen overheidssteun ontving.

Winst
De winsten van banken wereldwijd daalden vorig jaar met 85 procent tot 115 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 781 miljard dollar.

Opvallend is verder dat de vijf meest winstgevende banken uit Azië en Spanje komen.