LEIDSCHENDAM - De overkoepelende werkgeversorganisatie in de detailhandel pleit ervoor om de afdracht van premies, zoals loonbelasting, eens per drie maanden te laten plaatsvinden.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) schrijft dit in een brief aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën. Ondernemingen in Nederland krijgen hierdoor meer financiële armslag, terwijl ontslagen dan vooralsnog voorkomen kunnen worden.

De overheid zou hiertoe een besluit moeten nemen in de vorm van een tijdelijke maatregel vanaf het derde kwartaal van dit jaar en voor heel 2010. Het gaat om een vergelijkbare regeling als bij de afdracht van de btw, stelt de RND.

Deeltijd-WW
De Raad komt met haar voorstellen nu blijkt dat de regeling voor deeltijd-WW vrijwel is uitgeput. De afgelopen tijd kwamen zoveel aanvragen voor deeltijd-WW binnen, dat het maximumbedrag dat het kabinet beschikbaar had gesteld, is bereikt. Overigens betekende de regeling voor de detailhandel geen oplossing, aldus de RND.

De werkgeversorganisatie wijst erop dat een maatregel voor uitstel van premieafdracht veel goedkoper is en makkelijker in te voeren dan de deeltijd-WW.