AMSTERDAM - De Belastingdienst heeft een grote slag geslagen op het eiland Jersey. Een Nederlandse familie wist daar jarenlang 70 miljoen euro aan het oog van de fiscus te ontrekken, maar kan nu rekenen op een forse boete.

Een ambtenaar van de fiscale recherche (FIOD) kwam de fraude op het spoor door 'onregelmatigheden' in de belastingaangifte van de betrokken personen, aldus een woordvoerder. Mogelijk heeft een van de familieleden zijn aangifte eerlijk ingevuld, terwijl een ander zijn deelname aan de trust voor de fiscus verzweeg. Om hoeveel personen het gaat wil de Belastingdienst niet kwijt.

Naast een boete ('transactie') van ruim 2,1 miljoen euro kunnen de belastingontduikers een naheffing tegemoet zien. "Dat kan oplopen tot 10 miljoen euro", aldus de woordvoerder. De aanslagen zijn inmiddels opgelegd.

De Belastingdienst kan bij vermogens in het buitenland maar tot 12 jaar geleden naheffingen opleggen, anders had de naheffing nog groter kunnen uitvallen.

Fraudegevoelig
De fiscus erkent dat trusts fraudegevoelige vehikels zijn. "Een trust is een legaal 'doelvermogen'" benadrukt de zegsvrouw, "maar het nadeel is dat het geld niet aan een persoon kan worden toegeschreven, dat maakt het lastig te controleren."

Binnenkort zal de Tweede Kamer een wetsvoorstel van staatssecretaris De Jager behandelen waarin de bewindsman pleit voor een verplichting om trusts 'transparant' te maken. Dat wil zeggen dat elke euro toegeschreven kan worden aan de eigenaar.

© NUzakelijk/Maarten Keswiel