SANTA CLARA - Chipsproducent Intel en producent Nokia van mobiele telefoons gaan een meerjarige samenwerking aan voor de ontwikkeling van een nieuwe categorie mobiele apparaten. Dit luidt een nieuw tijdperk in voor mobiel computergebruik, kondigden beide ondernemingen dinsdag aan.

De samenwerking moet leiden tot apparatuur die de prestaties van 'krachtige computers combineert met ongekende mobiele toepassingen en onbeperkte toegang tot het internet'.

De toestellen krijgen nieuwe innovatieve hardware, software en mobiele internetdiensten die de huidige generatie smartphones, laptops en notebooks ver voorbij moeten streven. Beide bedrijven verwachten dat de samenwerking op termijn zal leiden tot veel vernieuwingen.

'Knapste koppen'
"De samenwerking tussen Intel en Nokia brengt de knapste koppen bij elkaar op het vlak van computers en communicatie. De technologieën die hieruit voortvloeien, zijn gebaseerd op open standaarden, die tot snelle innovatie, marktacceptatie en meer keuze voor de consument leiden", zei senior vice-president Anand Chandrasekher van Intel.

De ondernemingen gaan aan de slag met nieuwe ontwerpen, materialen en displays. Wanneer de eerste nieuwe draagbare apparaten op de markt komen, is nog niet bekend.