AMSTERDAM - De toonaangevende Europese aandelenbeurzen kwamen dinsdag nauwelijks van hun plek. Handelaren schreven de richtingloosheid toe aan de langverwachte correctie na maanden van forse stijgingen van de graadmeters.

De AEX-index sloot 0,4 punten ofwel 0,2 procent lager op 248,69 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 0,3 procent tot 345,85 punten. De indices in Londen en Parijs lieten eenzelfde beeld zien met verliezen tot 0,2 procent.

Alleen de DAX in Frankfurt onttrok zich aan de negatieve teneur en sloot 0,3 procent hoger.

"We zitten middenin de grote correctie", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "Beleggers vrezen dat het beoogde economische herstel minder krachtig zal zijn dan gehoopt."

Huizenverkoop
Die vrees werd halverwege de middag deels bevestigd met de publicatie van een aantal macro-economische cijfers. De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten viel in mei wat lager uit dan analisten verwachtten. Daarbij daalde de gemiddelde huizenprijs met 16,8 procent tot 173.000 dollar.

In de ochtend werd bekendgemaakt dat de uitgaven van Franse consumenten in mei onverwacht daalden en dat de situatie in de Europese dienstensector deze maand licht verslechterde.

Aegon
Het pessimisme over de kracht van het herstel wraakte zich vooral in de financiële sector. In Amsterdam leverde verzekeraar Aegon bijna 4 procent in; bankverzekeraar ING moest 2 procent terug.

Ahold ging vanaf de handelsaanvang in Amsterdam aan kop. Het aandeel sloot met een winst van ruim 2 procent nadat het supermarktconcern had aangekondigd voor 498 miljoen euro aan schuldpapier op te zullen kopen. Daardoor wil Ahold de schuldpositie verbeteren en de rentelasten verlagen.

De euro won terrein en noteerde 1,4030 dollar in vergelijking met 1,3845 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat olie werd 0,6 procent duurder en kostte aan het einde van de Europese handelsdag 67,92 dollar.