AMSTERDAM - Het in de afgelopen weken veelvuldig bezongen ontluikende economische herstel is in de knop gebroken. Dat weerspiegelt althans het vlakke koersverloop op de aandelenbeurzen van de laatste weken. Beleggers zijn sinds de opmars medio maart bang dat het langer zal duren voordat de economie aantrekt dan eerder werd aangenomen.

"De meeste Europese indicatoren wijzen nog steeds op een recessie", aldus Rabobank twee weken geleden in een economisch kwartaalbericht. De bank verwacht in de tweede helft van dit jaar een toename van het aantal faillissementen en een versnelde stijging van het aantal werklozen.

Een aantal beter dan verwachte macro-economische cijfers, zogeheten 'groene loten', zorgden de afgelopen maanden voor een flinke opleving van de aandelenbeurzen. Nu de tweedekwartaalcijfers voor de deur staan, slaat de twijfel toe.

Falen
"Beleggers hebben gerede angst dat het economische herstel zal falen", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "De kwartaalcijfers zullen minder zijn."

De angst voor uitblijvend herstel wordt ook gevoed door vooraanstaande politici, geleerden en bankiers die zich hardop zorgen maken over de omvang van staatsschulden. Die zijn fors opgelopen door miljarden verslindende stimulerende maatregelen sinds de kredietcrisis in september vorig jaar in alle hevigheid losbarstte. Die miljarden moeten een keer worden terugverdiend.

Koerswinsten
Daarbij is het vooralsnog onduidelijk of alle maatregelen het gewenste effect hebben gehad. Dat geldt ook voor de serie renteverlagingen door de centrale banken. "Het effect van de renteverlagingen door de ECB, sinds oktober 2008, wordt pas goed zichtbaar tegen het einde van 2009", aldus Rabobank.

Een handelaar in Londen beaamt het beeld dat Koenders schetst. "Beleggers realiseren zich nu dat het herstel van de economie en de winstgevendheid van bedrijven minder sterk zal zijn dan de koerswinsten sinds medio maart impliceren."

De Amerikaanse bank Goldman Sachs ziet een klassiek patroon op de beursvloeren, een scherpe stijging gevolgd door een moment waarop het stilvalt. In die fase lijkt de AEX-index in Amsterdam zich momenteel te bevinden. De graadmeter beweegt al weken rond het niveau van 250 punten.

Twijfel
"De twijfel is toegeslagen. Er is weinig richtinggevend nieuws", zegt handelaar André Sirks van zakenbank Theodoor Gilissen.

Die richting zal deze week vooral uit de Verenigde Staten moeten komen. Daar worden cijfers naar buiten gebracht over de huizenmarkt, de orderontvangst voor duurzame goederen en het consumentenvertrouwen. "Als die goed zijn, gaan de beurzen omhoog", aldus Koenders.

Veel zal verder afhangen van uitlatingen van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. De Fed komt woensdag naar buiten met verwachtingen voor de Amerikaanse economie. Ook neemt de Fed een besluit over de rente, die waarschijnlijk gehandhaafd wordt op 0,25 procent.