AMSTERDAM - Het Nederlandse datacenter EvoSwitch gaat online encyclopedie Wikipedia hosten. Dat doet het bedrijf vrijwel gratis.

Met de hosting in Europa wil Wikimedia de laadsnelheid van de Wiki-sites voor Europese sitebezoekers verhogen. Wikimedia-cto Brion Vibber: "Wij gebruiken de locatie in Haarlem met name voor caching, om de reactiesnelheid van onze websites in Europa te verkleinen."

De servers in Haarlem zullen de content van de centrale Wikimedia-servers in Florida zowel ophalen als opslaan. Webpagina's in de cache worden vervolgens rechtstreeks vanuit Haarlem aan internetgebruikers getoond.

Klimaatneutraal
Naast het financiële aspect is EvoSwitch gekozen gekozen om klimaatredenen, zo laat Wikimedia, exploitant en eigenaar van Wikipedia weten. EvoSwitch opereert CO2-neutraal. Vibber: "Als exploitant van een van de meeste bezochte webomgevingen ter wereld, zijn we ons bewust van de impact die internet met zijn energieverbruik heeft op het milieu."

De looptijd van het contract is drie jaar, licht een woordvoerder van EvoSwitch toe aan Webwereld. EvoSwitch sponsort het contract met Wikimedia van ruim 300.000 euro in de vorm van diensten. Dat maakt de hosting vrijwel gratis. "Wikimedia wil allerlei nieuwe projecten lanceren. Alles wat bovenop het huidige hostingcontract komt, daar moeten ze ons wel voor betalen", aldus de zegsman.

'Open' internet
EvoSwitch doet de gift omdat het achter de ideële doelstellingen van Wikimedia staat. "Wij dragen Wikimedia - en in het bijzonder hun uitgeefproject Wikipedia - een warm hart toe", zegt Eric Boonstra, commercieel directeur van EvoSwitch.

"De activiteiten van Wikimedia zijn in lijn met de doelstellingen van onze eigen organisatie, om internet vooral ‘open' te houden en vrijheid van meningsuiting en verspreiding van kennis via internet te stimuleren."