AMSTERDAM - Apple heeft in drie dagen tijd al meer dan een miljoen exemplaren van zijn nieuwe iPhone-model, de 3GS, over de toonbank zien gaan. Daarmee overtreft de nieuwe aanwinst zijn voorganger, de 3G.

De iPhone 3GS ging afgelopen vrijdag in de verkoop in de Verenigde Staten en zeven andere landen. Van de 3G werden gedurende de eerste drie dagen weliswaar ook een miljoen stuks verkocht, maar dit model werd dan ook in 22 landen tegelijkertijd op de markt gebracht.

De nieuwe softwarevariant voor de iPhone, getiteld OS 3.0, is tijdens de eerste vijf dagen van zijn bestaan al door zes miljoen gebruikers gedownload. OS 3.0 biedt een aantal aanvullende functies, zoals knippen en plakken, een dictafoon en een zoekfunctie.

Jobs
"Klanten hebben gestemd en de iPhone wint", zo luidt Steve Jobs enthousiaste commentaar. Het is de eerste keer in maanden dat de door ziekte gevelde topman van Apple zich in een persbericht weer tot de media richt.

Zaterdag werd, na maandenlange geruchten over de gezondheid van de topman, bekend dat Jobs een levertransplantatie heeft ondergaan. De bestuursvoorzitter zal later deze maand weer volledig aan het werk gaan.