ROTTERDAM - Electrabel, onderdeel van GDF Suez, heeft een begin gemaakt met de bouw van een energiecentrale op de Rotterdamse Maasvlakte. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Electrabel investeert 1,2 miljard euro in de centrale die voor de helft op kolen en voor de andere helft op basis van biomassa gestookt kan worden. "Wat een belangrijke vermindering van de CO2-uitstoot betekent", aldus Electrabel. "We beschikken over alle vergunningen, dus we zijn daadwerkelijk begonnen met de bouw", aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Bezwaren
Milieuorganisaties menen dat de bouw van deze en twee andere centrales in Nederland, die van Eon ook op de Maasvlakte en van RWE in de Eemshaven in Groningen, in strijd zijn met de Europese richtlijnen met betrekking tot uitstoot. Zij hebben de Raad van State dan ook gevraagd dit voor te leggen aan het Europese Hof van Justitie, die dat heeft gedaan.

De procedure van het Hof kan zeker anderhalf jaar duren. Wanneer het Europese Hof de milieuclubs in het gelijk stelt, kunnen de milieuvergunningen alsnog vernietigd worden. "Dat we nu met de bouw beginnen is op onze eigen risico", zei de woordvoerster van Electrabel daarover.

EON
Het Duitse energiebedrijf EON kreeg maandag toestemming van de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, om te starten met de bouw van een kolencentrale met een capaciteit van 1100 megawatt. Dat berichtte het Financieele Dagblad De centrale moet vanaf 2012 energie gaan produceren.

Milieuorganisaties vroegen de bouw van de EON-centrale stil te leggen tot de uitspraak in een nog lopende bodemprocedure over de milieueisen. De rechter gaf EON echer groen licht, omdat het bedrijf belooft om de centrale geschikt te maken voor het volledig afvangen van CO2. Het nieuwe gebouw  komt op hetzelfde terrein als een centrale van EON uit 1988.