AMSTERDAM - Google test patches voor Chrome op een klein deel van de installaties voordat het een update uitrolt. Dit melden de ontwikkelaars van de browser.

Zij benadrukken dat het niet gaat om bèta-software, maar om updates die in wezen al klaar zijn. Om eventuele fouten nog op te sporen, wordt een patch gepushed naar een willekeurig gekozen klein deel van alle Chrome-installaties die er wereldwijd zijn.

Dit levert installatie en vervolgens ook meetbare resultaten op, want Google voert updates voor zijn webbrowser stilletjes uit. Dat heeft het bedrijf al kritiek opgeleverd, onder meer van Microsoft. De maker van Chrome verdedigt zich met de stelling dat automatisch updaten het beste is met het oog op security.

Maatregelen
De Chrome-ontwikkelaars geven uitleg over de updatetests in een artikel van ACM Queue, het magazine van de Amerikaanse vereniging voor softwareontwikkelaars ACM. Daarin geven zij uitleg over de beveiligingsmaatregelen voor Chrome, waaronder het gebruik van de applicatie voor de distributie van updates.

Die tool, Omaha (beter bekend als Google Update), is in april als open source beschikbaar gesteld. Google heeft het voor zijn eigen Chrome ingesteld om elke vijf uur te controleren of er nog updates zijn. Als er een update is, wordt dat slechts gemeld aan een klein deel van de geïnstalleerde browsers.

Na de automatische installatie wordt er informatie vergaard zodat het ontwikkelteam de kwaliteit van die update kan controleren. Als dat naar behoren is, wordt die 'release candidate' benoemd tot definitieve update en daarmee gepushed naar alle Chrome-gebruikers.

(c) Webwereld.nl