MELBOURNE - De man die eerder de Japanse recessie uit de jaren negentig en de huidige economische crisis juist voorspelde, de Amerikaanse schrijver Harry S. Dent, zei maandag dat de wereld de komende twee jaar een crisis tegemoet gaat die nog veel erger is dan de huidige. Beleggersgoeroe George Soros blijkt er heel anders tegenaan te kijken.

Dent doet geluiden dat het ergste leed al geleden is, af als onzin. Volgens hem gaat de generatie van de babyboomers minder geld uitgeven wat zowel de aandelen- als de huizenmarkt in een neerwaartse spiraal drijft.

Koersen
"We zitten nu in een rally in een dalende markt", zei Dent in een interview met de Australische televisie. Volgens de 'goeroe' zullen de aandelenkoersen de komende maanden nog omhoog gaan, maar zullen de beurzen aan het eind van het jaar weer inzakken als gevolg van een nieuwe ineenstorting van de bankensector.

De na-oorlogse babyboomers in de Westerse wereld zullen volgens Dent minder gaan spenderen naarmate ze ouder worden, zoals in de jaren negentig in Japan gebeurde.

Soros
De multimiljardair en 'superbelegger' George Soros hield er maandag een heel andere kijk op na. In een interview op de Poolse televisie benadrukte de 78-jarige geboren Hongaar dat het ergste van de crisis 'ongetwijfeld' achter de rug is.

Soros noemt de huidige recessie de ergste die hem in zijn leven is overkomen. "Dit is het einde van een tijdperk. De vraag is hoe het de toekomst vorm zal beïnvloeden."

Zonder internationale afspraken zal er een einde komen aan de globalisering, vreest de hedgefondsmanager. Dit kan volgens hem leiden tot een opmars van 'staatskapitalisme' zoals in China.