Ruim de helft van alle ondernemers start een bedrijf naast een betaalde baan. Een kwart van alle ondernemers doet dit met behoud van een WW of WAO uitkering. Driekwart van alle startende ondernemers is dus bereid om (ondernemers)risico's te nemen, maar met enige terughoudendheid.

 

Zo ook ondergetekende. Medio 2008 ben ik mijn eigen bedrijf gestart, waarbij ik mijn fulltime baan heb omgezet naar een parttime job. En stukje zekerheid, wat zeker voor ondernemers met een beperkt eigen vermogen geen overbodige luxe is.

 

Voor- en nadelen

Zo'n stukje zekerheid biedt zo z'n voor- en nadelen. Een gegarandeerd inkomen wat voorkomt dat je onder een kartonnen doos op straat belandt is natuurlijk zeer plezierig. Net als de garantie op doorbetaling van salaris na een ongeplande driedubbele salto van de skipiste. Het contact met collega's waarbij je af en toe lekker de baas en het beleid af kunt kraken is ook van groot belang om de spirit hoog te houden.

 

Maar de 60-urige werkweek waar je al gauw voor komt te staan, eist zo z'n tol. Korte nachten, weinig privé uitjes en klagende vrienden worden bekend terrein. Daarnaast heb je met een betaalde job minder kantooruren beschikbaar voor je eigen bedrijf, wat bijvoorbeeld leidt tot knelpunten in het maken van afspraken met klanten. Het verdelen van je loyaliteit tussen werkgever en eigen bedrijf kan daarnaast ook nogal eens tot een innerlijk conflict leiden.

 

Keuzes

Er komt dus onherroepelijk een moment dat je als ondernemer keuzes moet gaan maken. Wil je je bedrijf verder laten groeien, dan moet je toch een keer in het diepe springen. Maar wanneer weet je dat je zwembandjes voldoende zijn opgeblazen, of dat je benen sterk genoeg zijn om lange tijd te kunnen watertrappelen? En moet je wel willen springen in tijden waarin bekend staat dat zoveel andere ondernemers verzuipen?

 

Voorbereiding

Het staat of valt allemaal met een gedegen voorbereiding. Want hoeveel lucht er in die zwembandjes moet zitten om te blijven drijven, of hoe lang je moet kunnen watertrappelen, dat valt gewoon uit te rekenen. Hoeveel omzet heb je nodig op jaarbasis om het hoofd boven water te kunnen houden? Hoeveel marge zit er op je omzetbegroting? Hoe groot is je buffer? Hoeveel maanden kun je overleven voordat je toch weer een vaste (bij)baan moet gaan zoeken? Hoe stabiel is je omzet de afgelopen zes maanden geweest, wat was de groei? Voor welke extra kosten kom je te staan wanneer je volledig zelfstandig gaat?

Meten is weten!

 

Gevoel

Een gedegen voorbereiding is dus van groot belang, om je keuzes op te kunnen baseren. Toch is er nog een ander aspect dat van groot belang is bij het maken van dit soort keuzes; je gevoel. Want ook al geven berekeningen aan dat je bij volledige zelfstandigheid een kans van 90% op slagen hebt, dan is daar toch nog die onzekere 10%. Een feitelijk klein risico, kan gevoelsmatig een heel groot risico zijn. En ook daar moet je aan toe zijn.

 

De sprong

Na een tijdje intensief oefenen in het ondiepe, hoop ik binnenkort op te gaan voor het diepe. Dat is niet alleen een wens, maar ook een must, want het ondiepe bad wordt gewoon te klein. Ik weet dat ik het kan, ik weet dat ik het wil en ik weet ook dat het gaat lukken. Nu is het alleen nog een kwestie van het juiste moment kiezen. Dat schijn ik te moeten voelen aan mijn wateren…..

 

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl