AMSTERDAM - Door een daling van wel dertig procent in de hardwaremarkt ontslaat computerfabrikant HP 302 werknemers in Nederland. Waar de hardste klappen gaan vallen, is nog niet bekend.

Dit banenverlies komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 421 arbeidsplaatsen. Daarmee staat het totaal op ruim 700, waarvan er inmiddels sinds december circa 300 zijn afgerond. De banen verdwijnen verspreid over de divisies van HP. Dit gebeurt in de periode vanaf nu tot en met 2010.

Invulling
"De komende weken gaan we met de ondernemingsraad verder om tafel. Dan kunnen we pas in een later stadium exacter zijn in de aantallen en de specifieke invulling", laat een woordvoerder van HP Nederland weten. Ook treedt het bedrijf in contact met de bonden. HP heeft op dit moment wel een idee in welke hoek de ontslagen gaan vallen, maar vindt het nog te vroeg om daarover in details te treden.

Er moet gedacht worden aan het consolideren in de divisies en het veranderen van de supplychain. Ook wordt er een verdere integratie doorgevoerd met de vorig jaar overgenomen outsourcer EDS.

Verhoudingsgewijs
HP ziet de omvang van de ict-markt, vooral op hardwaregebied, hard terug lopen. Soms met wel dertig procent. Volgens de woordvoerder doet HP het "verhoudingsgewijs goed", maar toch moet er in banen gesneden worden.

"Maar toch moeten ook wij die kostenstrucuur in lijn brengen met de nieuwe marktsituatie. Ook omdat we de markt op zijn vroegst eind 2010 misschien zien verbeteren", aldus de zegsman. Daarom wordt de 'EDS integratiereductie', zoals koper HP het omschrijft, van 421 banen aangevuld met 302 extra te schrappen arbeidsplaatsen.

Wanneer de werknemers van het bedrijf zekerheid krijgen, is nu moeilijk te zeggen. De woordvoerder houdt het op ergens in "de komende maanden". Het hangt volgens hem vooral af van de onderhandelingen met de ondernemingsraad.

Aantal
De bonden maken zich zorgen maar zijn niet verrast door de aankondiging. Dat zijn ze wel over het aantal ontslagen. Vakbond De Unie had niet verwacht dat het in Nederland weer om honderden banen zou gaan.

"Daarom is het voor ons van groot belang dat HP/EDS in de komende weken aannemelijk maakt dat deze reorganisatie echt onvermijdelijk is. Daarbij is voor ons het werknemersbelang zeker niet ondergeschikt aan het aandeelhoudersbelang. Vooral omdat HP tot voor kort nog fantastische resultaten heeft geboekt", publiceert de bond.

Gelijke behandeling
Volgens de bond is er nog veel onduidelijkheid over de reorganisatie. Daarover moet worden gepraat. Het huidige sociale plan loopt tot het eind van dit jaar. Omdat de reorganisatie doorloopt tot 2010 en HP al heeft aangekondigd het sociale plan te willen inkrimpen, eist de bond nu duidelijkheid. Verder wordt er gepleit voor gelijke behandeling van alle werknemers die te maken krijgen met de reorganisatie. De woordvoerder van HP laat weten dat er waarschijnlijk in het najaar wordt gepraat over een nieuw Sociaal Plan.

In het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika) verdwijnen de komende twee jaar 5.700 banen. HP is betrekkelijk klein in het Midden-Oosten en Afrika, dus de reorganisatie kost vooral in Europa veel banen. De Nederlandse ontslagen zijn hier een onderdeel van.