HOUTEN - De markt voor digitale telefonie is in Nederland in het eerste kwartaal langzamer gegroeid dan verwacht. Dat meldde onderzoeksbureau Telecompaper vrijdag.

In de eerste drie maanden van het jaar nam het aantal abonnees met een telefoonaansluiting via kabel of DSL met 3,1 procent toe tot 3,23 miljoen aansluitingen.

De analisten van Telecompaper hadden een groei van 4 tot 4,5 procent voorzien. De onderzoekers gaan er nu vanuit dat de markt voor digitale telefonie in de rest van het jaar met 3,5 tot 4 procent zal groeien.

Klantenbestand
KPN is marktleider op het gebied van digitale telefonie. Het concern kreeg er in de eerste drie maanden van het jaar 43.000 klanten voor digitale telefonie bij, waarmee het totale digitale klantenbestand op bijna 1,2 miljoen uitkwam. Nummer twee Ziggo verwelkomde 17.500 nieuwe digitale klanten en kwam daarmee op 862.500 abonnees.
 
Het aantal ouderwetse, analoge vaste telefoonaansluitingen nam in het eerste kwartaal met 3,9 procent af tot bijna 2,3 miljoen. De totale markt voor vaste telefonie -digitaal en analoog - groeide in de eerste drie maanden van het jaar met 18.000 aansluitingen tot 5,89 miljoen.