BRUSSEL - Europese luchtvaartmaatschappijen zijn het afgelopen jaar beter gaan presteren. Ze raken steeds minder koffers kwijt en vliegen vaker op tijd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de Europese vereniging van luchtvaartmaatschappijen AEA donderdag bekendmaakte.

De Europese vliegmaatschappijen raakten in de periode van november tot en met maart per duizend passagiers dertien koffers kwijt. Een jaar eerder waren dat er nog 15,5. Volgens de AEA komt 85 procent van de vermiste bagage binnen 48 uur alsnog op de plaats van bestemming aan.

Turkish Airlines verscheepte de minste koffers naar de verkeerde plaats. Per duizend passagiers kwamen 4,5 koffers van de Turkse maatschappij niet goed aan. De bagageaflevering van KLM was met 14,4 verkeerd bezorgde koffers per duizend passagiers een stuk minder betrouwbaar. Slechts vijf maatschappijen presteerden op dit vlak nog minder dan KLM.

Vluchten
Op korte vluchten vertrok in de afgelopen winter ruim 83 procent van de Europese vliegtuigen op tijd, of hoogstens een kwartier te laat. Een jaar eerder lukte dit in bijna 80 procent van de gevallen. Ruim 70 procent van de lange vluchten verliep min of meer op tijd, in vergelijking met 67 procent een jaar eerder.

Op het vlak van de punctualiteit scoorde KLM aanzienlijk beter dan bij de bagageafhandeling. KLM vloog op korte vluchten in 90 procent van de gevallen op tijd. Daarmee moest het alleen LuxAir voor zich dulden. De lange vluchten van KLM gingen voor 82 procent op tijd weg, goed voor de vierde plaats op de Europese ranglijst. Iberia scoorde hier veruit het slechtste. Slechts 47 procent van de lange-afstandsvluchten van de Spaanse maatschappij vertrok vorige winter op tijd.