AMSTERDAM - Het Steunpunt Acquisitiefraude en De Telefoongids hebben bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte gedaan tegen een bedrijf dat zich voordoet als de Gouden Gids.

Deze zogenoemde 'Gele Bedrijvengids' gaat volgens het Steunpunt gewoon door met zijn praktijken, nadat de rechter dat vorige maand had verboden op last van een dwangsom. Het bedrijf biedt bedrijven een vermelding aan in een internetgids tegen betaling van 780 euro per jaar.

Volgens het Steunpunt Acquisitiefraude en De Telefoongids, die eigenaar is van de Gouden Gids, maakt het bedrijf zich daarbij schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte, bedrieglijke merkinbreuk, schending van het auteursrecht én oneerlijke mededinging.

Ucalegon
Het gaat om het op de Seychellen gevestigde bedrijf Ucalegon en de partijen die het bedrijf in Nederland vertegenwoordigen. Ruim vijfhonderd ondernemers hebben bij het Steunpunt Acquisitiefraude een klacht ingediend over de misleiding en meer dan zeventig ondernemers hebben laten weten daadwerkelijk een contract te hebben ondertekend. Het Steunpunt vermoedt dat het aantal misleide ondernemers veel groter is.

"Sinds eergisteren hebben ze het 'walking finger-symbool' en de naam 'yellow pages' van hun internetpagina gehaald, maar ze gebruiken nog steeds de kleur geel en de term 'gele gids"', zei advocaat Ruud van den Berg van het Steunpunt en de Gouden Gids donderdag. "We willen alle betrokken partijen aansprakelijk stellen."

De raadsman zegt in afwachting te zijn van de reactie van het OM op de aangifte. De Gele Bedrijvengids was niet bereikbaar voor commentaar.