UTRECHT - Scheidend topman Bert Heemskerk van Rabobank ziet mogelijkheden gezonder uit de kredietcrisis te komen.

"De explosieve stijgingen op de beurzen moesten een keer inzakken. En we consumeerden ook te veel. Als we van onze fouten hebben geleerd, dan is de crisis heilzaam geweest." Dat zei Heemskerk donderdag tijdens zijn afscheidsspeech in de Jaarbeurs in Utrecht.

Dal
De topman van de coöperatieve bank blikte tijdens de algemene ledenvergadering terug op de economisch turbulente jaren en schetste een toekomstbeeld. "Van de kredietcrisis zijn we beland in een wereldwijde depressie, ook in Nederland", aldus de scheidend topman. "De beurzen impliceren dat we uit een dal kruipen, maar dat lijkt ons te vroeg."

Heemskerk zei toch lichtpunten te zien. Hij noemde de krimp gezond en ziet mogelijkheden over te stappen naar een duurzamere levensstijl. "Zonder pepmiddelen", aldus Heemskerk. "Als we voortaan uitgaan van gezond boerenverstand wordt het een betere wereld."

Op straat
De bankier ziet een verschil met de Grote Depressie van de jaren dertig. "Deze depressie kun je niet zien op straat. We gaan misschien terug naar het niveau van 2004 of 2002." Volgens Heemskerk waren we economisch gezien te ver doorgeschoten de afgelopen jaren. "Onze kinderen konden niet op eigen kracht hun huizen financieren."

Heemskerk, die theologie studeerde en oorspronkelijk jezuïet wilde worden, stond zes jaar aan het roer bij Rabobank. Hij draagt het stokje over aan Piet Moerland. "Moerland gaat door met de missie die we zijn gestart. Hij is een Zeeuw en Zeeuwen zijn zuinig."

Rechte pad
Onder het bewind van Heemskerk keerde de Rabobank terug naar zijn wortels. Heemskerk bleef verder trouw aan de coöperatieve structuur. "Die unieke structuur heeft eraan bijgedragen ons op het rechte pad te houden. We konden niet verdwalen. Laten we zuinig zijn op deze specifieke structuur", aldus de bestuursvoorzitter.

Rabobank heeft zich tot nu toe beter dan Nederlandse concurrenten door de kredietcrisis weten te slaan. In tegenstelling tot ING, ABN Amro en SNS Reaal hoefde de Utrechtse bank niet met de pet langs bij de regering.

Heemskerk stelde verder, verwijzend naar een interview in het begin van zijn carriere, dat hij niet de messias is geweest. "Het goede nieuws daarvan is dat de messias nog zal komen."