AMSTERDAM - Het Nederlandse softwarebedrijf SPRXmobile staat een dag na de lancering van het mobiele programma Layar, dat omgevingsinformatie laat zien op het scherm van mobiele telefoons, ‘te springen’ van alle internationale aandacht die het project heeft gekregen.

“We krijgen uit talloze landen verzoeken en complimenten voor ons programma”, zegt een opgetogen directrice Claire Boonstra. SPRXmobile was anderhalf jaar bezig om ‘s werelds eerste mobiele browser te bouwen die op deze manier de werkelijkheid verrijkt met digitale informatie over de wereld rondom de gebruiker.

Hyves
Op dit moment leveren naast de woonsite Funda.nl ook Hyves, Tempo Team, verzekeraar Zekur en ING hun eigen ‘laag’, die de fysieke en virtuele wereld laat samensmelten op het mobiele telefoonscherm. Zo krijgt een gebruiker die de laag van ING aanzet, op het camerabeeld te zien waar zich een pinautomaat bevindt.

Zodra er buitenlandse partijen instappen, zal Layar ook in het buitenland gaan uitrollen, aldus Boontra. “Maar dat kost een hoop geld, dus investeerders zijn nog altijd welkom bij ons”.

Alleen toestellen met het door Google ontwikkelde besturingssysteem Android, momenteel twee modellen, komen vooralsnog in aanmerking voor Layar, aangezien het programma naast de aanwezigheid van gps en een camera ook over een kompas dient te beschikken. SPRXmobile werkt momenteel aan een aparte versie voor het nieuwste model van de populaire iPhone, die op 26 juni in de winkel ligt.

Google
Het Amsterdamse bedrijf betreedt met het programma het terrein van partijen als Google, dat met behulp van de kaartenwebsite Google Maps ook informatie laat zien over tankstations, pinautomaten en hotels. Dat maakt Layar tot een potentiële overnamekandidaat, beaamt Boonstra, "maar voorlopig is het veel te leuk om zelf verder te ontwikkelen". Ook een samenwerking met bijvoorbeeld TomTom sluit zij niet uit. “Wij staan voor alle partijen open”.

Voorlopig is de applicatie gratis. “We verdienen aan de partijen die bij ons hun ‘layar’ tonen" zegt Boonstra. "Straks kunnen er mogelijk per stad lagen worden gekocht."

Haar bedrijf staat met Layar pas aan het begin van een lange ontwikkeling, denkt ze. "Over een paar jaar kan je deze informatie misschien zelfs wel laten zien op je brillenglazen."

Het programma is voor bezitters van een Android-toestel sinds woensdag te downloaden in de online softwarewinkel Android Market.

Video van SPRXmobile: