MOSKOU - In Nederland is Credit Europe Bank vrij onbekend, behalve bij bewuste spaarders. Via aantrekkelijke rentes heeft de Nederlandse bank met Turkse wortels zo'n 2,5 miljard euro aan Nederlands spaargeld aangetrokken.

Expansie zoekt de bank vooral in opkomende markten zoals Rusland, waar mensen nog 'underbanked' zijn.

Turhan Cemal Beriker, bestuursvoorzitter van Credit Europe Bank, wil een misverstand wegnemen. "Soms denken mensen dat wij in Europa spaargeld opscheppen om dat vervolgens linea recta door te zetten naar opkomende markten. Natuurlijk is 'funding' in landen zoals Nederland en Duitsland voor ons belangrijk. Maar we houden ook veel van dit geld aan als reserve. En in Rusland zijn we ook in staat kapitaal op te halen", aldus Beriker.
 
Rusland
Rusland geldt voor Credit Europe Bank als een peiler voor groei, naast landen zoals Roemenië en Oekraïne. Rusland is hard getroffen door de kredietcrisis en de forse daling van de olieprijs, maar inmiddels herstellende. "Gezonde bedrijven willen weer geld lenen, komen weer naar ons toe. Dat valt op, want deze markt heeft enkele maanden stil gelegen", aldus econoom Bulent Ilgun van Credit Europe Bank.

Vorig jaar behaalde Credit Europe Bank, met activiteiten in elf landen en meer dan zesduizend man personeel, bijna 75 miljoen euro winst. 29 miljoen euro daarvan kwam uit Rusland, waar de bank aan de weg timmert. Met ongeveer 7500 zakelijke en 2200 particuliere klanten, honderd vestigingen en 180 geldautomaten behoort Europe Credit Bank inmiddels tot de veertig grootste banken van het land.
 
Lening
Hoewel de meeste Russen hun financiën regelen bij staatsbanken, rukken de commerciëlen op, zegt Enver Murat Basbay, baas bij de Russische tak. "Wij hebben een maand nodig om te beslissen of een bedrijf nou wel of niet een lening krijgt. Bij een staatsbank kan dat zes of zeven maanden duren", schetst hij.
 
Behalve op de zakelijke markt, zet Credit Europe Bank fors in op de Russische particulier. Geldleningen, autoleningen, hypotheken, creditcards; alle soorten producten zet Credit Europe Bank in de markt. En de Rus die toch echt graag dat bankstel wil, kan zelfs in het warenhuis aan een balie van Credit Europe Bank een lening loskrijgen.
 
Autolening
"Op een autolening vragen we zo'n 15 procent rente. Iemand die per se dat nieuwe mobieltje wil, lost ons af in termijnen. Dan kan de rente uiteindelijk wel 40 procent bedragen", schetst Basbay de tarieven.
 
Maatschappelijke discussies over overkreditering van consumenten spelen in Rusland niet, zegt Basbay. "We worden juist aangespoord om meer uit te lenen." Banken die maatwerk leveren, daar is Rusland volgens hem aan toe. "Rusland is wat dat betreft underbanked", stelt hij.
 
Risico's
Basbay weet dat geld uitlenen ook risico's oplevert. De achtergrond van de lener wordt dan ook grondig bekeken. "Maar we weten dat 8 tot 10 procent van de mensen een lening voor een mobieltje niet terugbetaalt. Dat is ingecalculeerd en in de tarieven die we vragen verdisconteerd", noemt de bestuurder als voorbeeld. "Wij zijn een Nederlandse bank en hanteren ook de Westerse maatstaven van risicobeheer", aldus Basbay.
 
Zorgen heeft Credit Europe Bank naar eigen zeggen dan ook niet. Volgens bestuursvoorzitter Beriker zal Credit Europe Bank ook dit jaar in alle landen winstgevend zijn. Volgens de vergelijkingssite Independer waren Nederlandse spaarklanten per eind vorig jaar zeer tevreden over de bank. Maar de bank zit niet meer in de top tien wat betreft hoogste spaartarieven.