LUXEMBURG - De landen van de eurozone hebben in april een handelsoverschot behaald van 2,7 miljard euro vergeleken met een overschot van 2,2 miljard euro een jaar eerder. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekend in een eerste raming.

Analisten dachten dat in april een handelstekort zou worden geboekt van 1,3 miljard euro. De import zakte in april met 2,7 procent en de export ging met 1,3 procent omlaag in vergelijking met een maand eerder. Op jaarbasis was hier sprake van een importdaling met 28 procent tot 99,4 miljard euro en een afname van de export met 27 procent tot 102,1 miljard euro, aldus Eurostat.
 
Het overschot van 400 miljoen euro dat oorspronkelijk voor maart werd gemeld is opwaarts bijgesteld tot een handelsoverschot van 1,8 miljard euro. Het overschot in maart was het eerste sinds juni 2008.
 
Voor de gehele Europese Unie werd in april een tekort op de handel met de rest van de wereld geboekt van 7,8 miljard euro. Dat was een tekort van 9,3 miljard euro een maand eerder. de import in de EU nam met 2,8 procent af in april en de export daalde met 1,5 procent.