PARIJS - Vliegtuigbouwer Airbus had dinsdag een goede dag op de Parijse luchtvaartshow op vliegveld Le Bourget. De Europese vliegtuigbouwer kon vijftien nieuwe orders bijschrijven.

Maandag bestelde Qatar Airways in Parijs al 24 A320-toestellen, dinsdag tekende AirAsia X voor tien A350's. Bovendien nam de Aziatische prijsvechter een optie op nog eens vijf van die toestellen, die vanaf 2013 de concurrentie aan moeten gaan met de 787 van de Amerikaanse concurrent Boeing. Voor tien toestellen geldt een catalogusprijs van 1,7 miljard euro.

Bestelling
De Filippijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific bestelde vijf A320's, die in de boeken staan voor 276,6 miljoen euro. Vietnam Airlines tenslotte bevestigde zestien A32'-toestellen te zullen kopen en sprak de intentie uit ook nog twee A2350's aan te schaffen.

Vertegenwoordigers van Airbus benadrukten in Parijs dat hun toestellen veilig zijn. Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over de ramp met de A330 die voor de kust van Brazilië van de radar verdween. "We speculeren niet over de reden daarvan", zei een woordvoerder. Ook zei Airbus van plan te zijn overheidssteun voor de verdere ontwikkeling van de A350 te accepteren. Het zou gaan om een bedrag dat terugbetaald wordt.