AMSTERDAM - Mensen die zich ziek voelen, maar toch aan het werk gaan, lijken stoer. Maar op de lange termijn nemen zulke werknemers juist meer ziekteverlof op dan hun collega's die gewoon thuis blijven als ze zich niet lekker voelen, zo blijkt uit onderzoek van het Zweedse Karolinska Institutet.

Onderzoekers van het instituut hebben uitgedokterd dat werknemers die vaak hun fysieke onwelbevinden negeren en toch aan de slag gaan, in het daaropvolgende jaar een 40 tot 50 procent hogere kans hebben om zich meer dan 30 dagen ziek te moeten melden.

Het verschijnsel 'ziek aan het werk' of 'sickness presenteeism', zoals de officiële benaming luidt, blijkt veelvuldig voor te komen. De meeste werknemers beweren minstens af en toe in belabberde toestand aan de slag te gaan.

Risicofactor
Een slechte gezondheid vormt een risicofactor voor 'sickness presenteeism', maar ook andere werkgerelateerde en persoonlijke factoren spelen een rol.

De resultaten wijzen erop dat maatregelen gericht op het verminderen van afwezigheid op het werk een tegengesteld effect hebben, wanneer werknemers zich verplicht voelen ziek naar hun baas te gaan. Ziekteverlof opnemen als dit nodig is, is uiteindelijk beter voor de gezondheid.

Het onderzoek, geleid door Gunnar Bergstrom, is verschenen in de Journal of Occupational and Environmental Medicine.