AMSTERDAM - Het percentage van de bevolking dat een eigen zaak opzet ligt in Nederland relatief laag. 5,2 procent van de Nederlandse volwassenen was in 2008 actief bezig met het oprichten van een bedrijf, terwijl het gemiddelde in OESO-landen 7,1 procent is.

Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Aangezien de uitstroom van zelfstandige ondernemers laag ligt, 1,6 procent in 2008, heeft Nederland relatief toch een groot aantal zelfstandigen.

De meeste genoemde reden om te stoppen is het gebrek aan winst. Ook het met pensioen gaan en een nieuwe kans op een andere baan of bedrijf worden vaak genoemd. Bij 37,5 procent van de ondernemers die stoppen, blijft het bedrijf wel bestaan.

Investeerder
Iemand die eerder zelfstandig ondernemer is geweest, begint relatief vaak weer een nieuw eigen bedrijf. Ook vergroot het de kans dat de (voormalig) ondernemer een informele investeerder wordt. 1,7 procent van de Nederlandse volwassen bevolking is informeel investeerder, het EU-gemiddelde ligt op 2,5 procent.

Nederlandse werkgevers hebben relatief veel 'interne ondernemers' in huis die nieuwe bedrijfsactiviteiten opzetten. Ongeveer een op de veertien werknemers is een zogenaamde intrapreneur, terwijl dit internationaal gemiddeld een op de twintig werknemers is.