UTRECHT - Energieconcern Eneco neemt delen over van zijn deels failliet verklaarde branchegenoot Econcern. Hiermee zijn de onderdelen Ecofys en Evelop en de biomassa-activiteiten van Econcern grotendeels van de ondergang gered. Eneco wil 400 van de 1100 medewerkers van Econcern overnemen.

Dat hebben beide partijen maandag bekendgemaakt, zonder een overnamesom te noemen.

Econcern is vooral bekend van het windmolenpark Prinses Amalia voor de kust van IJmuiden. In februari werd duidelijk dat de kredietcrisis de onderneming hard heeft geraakt. Econcern vroeg eind mei uitstel van betaling aan. Afgelopen week werden zes belangrijke onderdelen van Econcern failliet verklaard door de rechtbank in Utrecht.

Adviezen
Het onderdeel Evelop ontwikkelt duurzame energieprojecten zoals windparken op zee en op het land en is onder meer actief in Groot-Brittannië, België en Nederland. Eneco neemt de Nederlandse activiteiten niet over. Ecofys doet aan onderzoek en advisering op het gebied van energiebesparing en duurzame energie.

De bedrijven hopen op korte termijn bovendien overeenstemming te bereiken over de overname van Ecostream, het onderdeel dat is gespecialiseerd in zonne-energie. De curatoren voeren nog gesprekken met andere partijen over de activiteiten die niet door Eneco worden overgenomen. Het gaat onder meer om de onderdelen Betronic en OneCarbon en diverse samenwerkingsverbanden en investeringen.

Reputatie
"In totaal gaan we er nu van uit dat er zo'n tweehonderd banen verloren zullen gaan", aldus een woordvoerder van Econcern. Het bedrijf is verheugd over de overname. "Wij prijzen ons gelukkig dat in Eneco, met haar uitstekende reputatie op het gebied van duurzame energie, een geschikte overnamekandidaat is gevonden", aldus bewindvoerders Louis Deterink en Willem Jan van Andel van Econcern.

"We praten al ruim twee jaar met elkaar. Ik zie het als een bundeling van duurzame kracht van beide bedrijven", zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van Eneco.

Kennis
Ook minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) is verheugd over de overname "omdat kennis over duurzame energie voor ons land behouden blijft". Zij ziet de overname ook als een versterking voor Eneco. Van der Hoeven hoopt dat voor de andere delen van Econcern ook spoedig een oplossing komt.

Diederik Samsom (PvdA-Tweede Kamerlid) is "erg gelukkig" met deze ontwikkeling. "Voor het realiseren van onze duurzame ambities zijn bedrijven als Econcern erg belangrijk." De voornaamste takken van het bedrijf kunnen nu verder, waardoor vierhonderd mensen aan het werk blijven, aldus de PvdA'er. Hij stelt vast dat er door de actie van Eneco een soort duurzaam energieconcern is ontstaan.