AMSTERDAM - Het aantal te koop staande woningen is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 14 procent toegenomen tot ruim 183.000. Dat bericht de woonsite Woningmarktcijfers.nl op basis van gegevens van Funda.nl.

Naast de hoeveelheid te koop staande huizen, berekende Woningmarktcijfers ook een zogeheten theoretische verkooptijd, waarbij het aantal te koop staande woningen wordt afgezet tegen het aantal transacties van de afgelopen 12 maanden. Hieruit blijkt dat het nu gemiddeld 13,6 maanden duurt voordat een huis is verkocht.

Vooral bij huizen van meer dan 400.000 euro (10 procent van het totaal aantal woningen) duurt het met meer dan 24 maanden wachten lang voordat er een nieuwe koper is gevonden. In 2006 stonden 135.000 huizen te koop en bedroeg de theoretische verkooptijd 8 maanden, aldus de site.

Vertrouwen
Het aantal huizenkopers neemt al een tijd af, mede vanwege het lage vertrouwen van consumenten in de economie. Ook is het voor de huizenkoper moeilijker geworden om een hypotheek te krijgen.

Terwijl het huizenaanbod hierdoor oploopt, keldert de gemiddelde verkoopprijs. De prijzen van verkochte bestaande woningen waren in april 2009 gemiddeld 2,2 procent lager dan in april 2008, zo berichtte het CBS onlangs. De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedraagt hiermee 238.000 euro.