PARIJS - De markt voor verkeersvliegtuigen zal in de tweede helft van 2010 herstellen. Dit zei het hoofd van de divisie verkeersvliegtuigen van vliegtuigbouwer Boeing op de luchtvaartshow van Parijs.

PARIJS - De markt voor verkeersvliegtuigen zal in de tweede helft van 2010 herstellen. Dit zei het hoofd van de divisie verkeersvliegtuigen van vliegtuigbouwer Boeing maandag op de luchtvaartshow van Parijs.

Bodem
"Ik heb het gevoel dat we in termen van het vrachtvervoer en belangrijker het passagiersvervoer, de bodem hebben bereikt", zei Scott Carson. De manager van Boeing denkt dat de markt in navolging van de wereldeconomie zal herstellen. Hij voorziet groei vanaf het midden van volgend jaar.

De financiële crisis en de recessie hebben de luchtvaartsector hard geraakt. De vereniging van Europese luchtvaartmaatschappijen AEA maakte maandag cijfers over de maand april bekend. Het aantal passagiers daalde ten opzichte van een jaar eerder met 2,4 procent.

Dit was een kleinere daling dan de afname van 5,5 procent in maart. Dit cijfer werd echter vertekend doordat Pasen dit jaar in april viel en vorig jaar in maart. Tijdens het Paasweekend gaan relatief veel mensen op reis.

Orders
In tegenstelling tot andere jaren was het wat betreft de aankondiging van grote orders relatief rustig op de show. Een order van bijna 2 miljard dollar van Qatar Airways voor twintig Airbus A320 toestellen was een van de weinige lichtpunten.

Ook de topman van het Italiaanse defensieconglomeraat Finmeccanica liet zich in Parijs uit over de economische situatie. Hij zei de eerste tekenen van economisch herstel te zien.