AMSTERDAM - De nieuwe versie 4 van Apple's browser Safari is in de eerste drie dagen 11 miljoen keer gedownload. Firefox-update 3.0.11 is in één etmaal 150 miljoen keer gedownload.

Apple is eind vorige week gekomen met de downloadcijfers voor het maandagavond gepresenteerde Safari 4. Mozilla's community-coördinator Asa Dotzler reageert triomfantelijk met de downloadcijfers voor Firefox. Hij pareert dat Safari als browserplatform niet zozeer groei boekt, maar dat huidige gebruikers simpelweg upgraden naar de nieuwe versie.

Hetzelfde geldt voor Firefox, maar dan in veel grotere aantallen. De nieuwste update voor die open source-browser is in de eerste 24 uur na het uitbrengen 150 miljoen keer gedownload. Dat zou slechts de helft zijn van het geschatte aantal Firefox-gebruikers.

Downloadrecord
Updates voor de browser van Mozilla worden automatisch aangeboden aan gebruikers. Dat was aanvankelijk niet het geval bij de komst van versie 3, waarvoor Mozilla een downloadrecord heeft gehaald.

Het is niet duidelijk of de door Apple behaalde 11 miljoen downloads door gebruikers zelf zijn gedownload of via de Software Update-tool zijn binnengekomen. Die tool komt automatisch mee met iTunes, waar ook Apple's videosoftware Quicktime op meelift. Die tool biedt ook de nieuwe Safari-versie aan.

Mozilla's Dotzler stelt dat het om automatische updates gaat en haalt metingen van webmonitor Net Applications aan ter onderbouwing.

Windows
Opvallend is dat 6 miljoen van de 11 miljoen Safari 4-downloads voor Windows zijn en niet voor Apple's eigen Mac OS X. Volgens Dotzler groeit het gebruik van Safari wel licht, maar is dat vooral te danken aan meer gebruikers van Mac OS X. Bovendien is er op dat platform ook een hoog overstappercentage (28 procent) naar Firefox, zelfs hoger dan op Windows (25 procent), aldus de Mozilla-ontwikkelaar.

Safari wordt meegeleverd met Apple's besturingssysteem net als Internet Explorer op Windows.

Producent Apple benadrukt voor Safari 4 vooral de verbeterde snelheid, mede door de geheel nieuwe JavaScript-engine Nitro. Safari 4 is volgens Apple bijna acht keer sneller dan IE8 en ruim vier keer sneller dan Firefox.

Chrome
Daarnaast ondersteunt Apple's nieuwste browser alvast het nog niet officieel vastgelegde html versie 5. Google zet, met webbrowser Chrome en nieuwe technologie zoals Wave, ook zwaar in op versie 5 van die webtaal. Die biedt onder meer mogelijkheden voor multimedia. Het is daarmee in theorie een concurrent voor zogeheten rijke webtechnologieën als Flash van Adobe en SilverLight van Microsoft.

(c) Webwereld.nl