CULEMBORG - De markt voor duurzaam sparen en beleggen is vorig jaar met 8,4 procent gegroeid tot 14,25 miljard euro. De groei kwam vooral door de flinke toename van spaargeld in de sector. De markt voor duurzaam beleggen kromp met 16 procent.

Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) zaterdag bekend. Duurzamen banken zoals Triodos en Bank en ASN Bank zagen nooit nooit zoveel geld binnenstromen op spaarrekeningen. Spaartegoeden liepen met 37 procent op.

De markt voor duurzaam beleggen kromp vooral doordat de waarde van de beleggingen daalde. Wel was er meer belangstelling voor duurzaam beleggen dan in het jaar ervoor. Duurzame spaar- en beleggingsproducten maakten in 2008 4,3 procent uit van de gehele spaar- en beleggingsmarkt in Nederland. In 2007 was dat nog 3,8 procent.

"Duurzaam sparen blijkt 'crisisproof' en wint in 2008 definitief terrein van niet-duurzaam sparen. Dit duidt op een grotere bewustwording bij Nederlandse spaarders op het gebied van de economische, ecologische en sociale uitdagingen die voor ons liggen", aldus Giuseppe van der Helm, directeur van de VBDO.