BREDA - Avontuurlijke verpleegkundigen kunnen aan de slag in Groenland. Medisch uitzendbureau BKV-groep is op zoek naar medisch personeel dat voor minimaal zes maanden in een ziekenhuisketen op het eiland wil werken tegen een "ronduit uitstekend salaris".

Op de site van het bedrijf staat een oproep over een informatiemiddag op 26 juni, waar aan de orde komt hoe het is om op Groenland te wonen en te werken.

Volgens het uitzendbureau biedt Groenland een zorgsysteem dat lijkt op het Nederlandse. Een Nederlandse verpleger zou op het eiland tussen de 3500 en 5400 euro per maand verdienen. Ook ontbreken salarisbonussen niet. Daarnaast krijgen de toekomstige werknemers een taalcurcus Deens.

Het grootste eiland ter wereld is op zoek naar verpleegkundigen, omdat daar een gebrek is aan geschoolde mensen. Een verpleger met minimaal een mbo-opleiding en minstens twee jaar werkervaring zou in Groenland aan de slag kunnen.

Nuuk
Volgens de oproep heeft de hoofdstad Nuuk een redelijk internationale gemeenschap met ongeveer 16.000 inwoners, van wie zo'n 4500 immigranten. Verder is er een normaal maatschappelijk leven met scholen, winkels, banken en zwembaden.

"Dat betekent dat ook voor partners en kinderen een redelijk normaal leven te leiden valt", aldus de advertentie. Ook benadrukt de organisatie de bijzondere buitensporten die Groenland biedt, zoals hiking, klimmen, mountainbiken en skiën.

Noordelijkst
Groenland ligt in de noordelijke Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada. Het maakt deel uit van Denemarken. Het is het noordelijkste puntje bewoond gebied op aarde. Ongeveer 80 procent van het land is bedekt met ijs. Er wonen alleen mensen op de kuststrook in het westen en zuiden. Met een poolklimaat is de gemiddelde temperatuur in de warmste maand tussen de 0 en 10 graden. De zon schijnt dan dag en nacht. Daar staat tegenover dat de winter één lange nacht is en de temperaturen kunnen dalen tot min 60 graden.